Ezen hozzászólásom pusztán a saját véleményem tükrözi, tehát várom mások gondolatait is erről.
Elég sokat járok az interneten, mondhatni már engem is elért a káros hatása, miszerint függőséget okoz. Szégyen ugyan, de nem hiszem, hogy el tudnám képzelni a mindennapi munkám és számítógépnél töltött időm internet nélkül. Manapság már mindenre használható:
- Venni szeretnék valamit?
Rákeresek az interneten, hogy hol, milyenek és mennyiért kaphatók, esetleg meg is rendelem. Régen? Elmentem a legközelebbi boltba és ott néztem szét, esetleg a Budapesti Piacot böngésztem.
- Nem ismerek egy kifejezést? Bővebb infót szeretnék valamiről?
Ha nem tudnám, hogy mi az az L-JETRONIC, csak rákeresnék az interneten, és máris 60.000 találatot ad a Google. Régen kénytelen voltam könyvtárban, vagy szakmai újságokban keresni, esetleg egy hozzáértő szakembert megkérdezni, hogy vajon mi is az...
- Nem tudom, hogy hogyan/mivel menjek, ha meg akarom venni az előzőleg kiválasztott terméket?
Régen elővettem egy Budapest térképet, kikerestem az utcajegyzékből, hogy a keresett utca a 34. oldalon az E4-es mezőben van, majd megnéztem a térképen, hogy milyen buszok járnak arra, végigkövettem a járatok vonalait hazáig, majd reménykedtem, mikor a címhez érek, hogy jó házszámnál lyukadjak ki... Ma? Ma már ott vannak a különböző letölthető térképprogramok, online útvonaltervezők autóval és tömegközlekedéssel, és persze a navigációs rendszerek, amik csak folyton azt szajkózzák, hogy "Túl gyorsan mész"...
- Problémám akadt, amire megoldást keresek?
Régen elvittem az autóm/számítógépem/videóm/kazettásmagnóm/Betám egy szerelőhöz és megcsinálta. Esetleg ha folyamatos olvasója voltam egy elektronikai vagy autós magazinnak, talán elkezdtem megcsinálni. Ma már 3 lehetőséget használunk: elvisszük szerelőhöz, kidobjuk és veszünk egy másikat, vagy rákeresünk az interneten.
- Megnéznék egy filmet?
Régen elmentem moziba, vagy kikölcsönöztem egy kazettát a videótékából. Ma már számos legális és illegális lehetőségem van, hogy mindezt otthonról a székben ülve beszerezzem...
- Beszélnék egy ismerőssel
Na és itt van az a dolog, amiről is szól ez az egész. Régen elmásztunk a vezetékes telefonig, vagy lementünk egy telefonfülkébe és találkozóra hívtuk, ma már jobb esetben mobiltelefonról hívjuk, rosszabb esetekben SMS-ezünk, E-mailezünk, szkájpolunk...... Arról, hogy ezek a módok mennyire fásítják és lustítják a népet, most inkább nem beszélnék. Természetesen mindegyik új lehetőségnek vannak nagyon pozitív előnyei, amiért létrehozták őket. De mindemellett ott vannak a társadalomnak okozott kárai is...
Az előző generáció ha szövegesen szeretett volna üzenni ismerősének, megfogta a golyóstollát és egy darab papírt, majd elkezdte fogalmazni a levelét, amit később bedobott az első útjába akadó postaládába. Volt ideje megfogalmazni, volt ideje helyesen írni és volt ideje begyakorolni az írása külalakját. Ennek az említett generációnak már nem nagyon tudott kárt okozni az SMS, Skype, vagy az email.
Az SMS káros hatása igazándiból abból adódott, hogy mindenki próbálta röviden leírni amit szeretett volna üzenni a másiknak. Próbálta kímélni az ujjait a bőrkeményedéstől és ízületi fájdalmaktól, valamint a pénztárcáját a magas költségektől.
Az azonnali üzenetküldők és chatek esetében minél gyorsabban kell írni, hogy a másik fél ne unja a beszélgetést, és pörögjön a téma.
(Szerintem) így keletkeztek példa képpen a következő formák / használati formák / alakok:
xia, pux, xax, xeva (SZ rövidítése X-el)
továb, akora, mere, mikel (duplá mássalhangzók rövidítése)
felejtiel, azautó (szavak egybeírása, mert elfelejti, vagy nincs ideje szóközt tenni)
szvsz (új rövidítések, ami esetleg mások számára érthetetlen. Ennek a jelentése speciel: "szerény véleményem szerint")
És persze az írásjelek és nagy kezdőbetűk elhagyása, amivel egy-egy szöveget érthetetlenné lehet tenni.
(azt viszont nem értem, hogy miért van az, hogy néha az Ő helyett pl O betűt írnak, holott egy szóval odébb működtek még neki az ékezetek...)
Egy-egy példa egy másik fórumról, a kedvenc heJesiro tagomtól:
Hello a monitor 220 csatlakozot fordicsa meg ,lehet zárolta a bios butot, voltmár ijen valakinek 2 hete forditás után muködöt, elég hülyén hangzik de van ijen vagy a gép nemindul amig a monitor csatlakozot kinem huzod a gépböl és röktön eliondul és visza dughatyuk a monitor csatolot
nem felejtiel az epson elég kacifántos felrakni belsö nyomtato vezérlö eprom szokot szorakozni nyomtato hozáadás menü saját cd majd kiválogattya mikel neki mert nem miden oprencer hez jó
xp1, xp2,: dll kell különben nem müködik
Hát mit mongyak elég jol meközelitetétek a hiba okát de decsak egy vinyot hagyon a gépbe és 1 cd romot hátha nem kevered nek ösze az adat vonalak rédre netegyél semit mert nem tudja kezelni oprencer nélkül
bios but pioritás cd
but másodlagos disk {vinyo
a meghajtot kapcsolki disabled
ha igysem megy kapcsold ki az alap lapi hang kártyát
És persze egy kis szőrszálhasogatás:
Ha egy fórumban adott például a BB kódok (formázás, mint pl. dőlt, vastag, aláhúzott betű), akkor jó is lenne használni, mert egy szöveg gyors érthetőségét nagyban befolyásolja a formája és tagolása is...
PRÓBÁLJUNK MEG HELYESEN ÍRNI, NE RONTSUK EL A VILÁGOT!
Velem is előfordulnak nagyon sokszor gépelési hibák, mint pl:
- lemarad egy betű a szó végéről, mert nem nyomtam meg eléggé a gombot
- "o" helyett "i"-t írok, mert melléütök és nem veszem észre
És előfordulnak helyesírási hibák, vagy bizonytalanságok is. Például jó pár évig a "mindig'"-ben a második "i"-t hosszan írtam, aztán tudatták velem, hogy nem úgy kell írni... Aztán a "muszáj"-t sosem tudtam, hogy J vagy LY, ezért kerültem is a használatát.
Szégyen helytelenül írni, de nem szégyen utánanézni!
Uff, én szóltam